top of page
  • Foto van schrijverDaphne Helvensteyn

Welke dino's heb jij?

Bijgewerkt op: 20 aug. 2022

Dat een aantal dinootjes je een hoop kunnen vertellen over jezelf, dat wist ik ook niet. Maar toen mijn neefje geboren werd, was ineens de inspiratie daar voor een filosofisch kinderverhaaltje vol dino's dat vertelt over het leren accepteren van jezelf.



Een kort verhaal voor kinderen van alle leeftijden


Alles heeft zijn tijd, zo ook het welkomstcadeau voor mijn neefje. Na zijn geboorte duurde het nog drie maanden voordat eindelijk het pakketje bij hem voor de deur stond. En dat was niet alleen de schuld van een trage PostNL, maar ook van een tante die er natuurlijk een groots filosofisch werk van wilde maken.


Alles heeft zijn tijd, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt. En ondanks dat het een privéaangelegenheid is en het pakketje uit meer dan alleen woorden bestaat, wil ik met jullie het verhaaltje delen dat ik erbij schreef. Want ik denk dat er wijsheid inzit die namelijk niet alleen voor kinderen is. Lees verder en leer over de dino's die je zomaar bij jezelf kunt tegenkomen.


Hoe dat zo kan gebeuren?


Dat komt omdat die dinootjes van binnen zitten, ze wonen als het ware bij jou erbij. Dat is helemaal niet zo erg als het lijkt, zolang je maar weet dat ze er zijn.


Zoals je misschien hebt gehoord, zijn er dinootjes in alle soorten en maten. Je hebt ze met scherpe tanden of met een hele lange staart. Maar er zijn ook dinootjes met een bijzonder karakter en dat leg ik je even uit. Want soms komen die als verrassing ineens bij je op schoot en dan is het maar beter te weten hoe en wat.


Er is het dinootje dat altijd Blij is.

Het kwispelt met zijn staart en geeft kopjes bovendien. Het giechelt en het gabbelt en kietelt je graag. Het leuke aan dit dinootje is dat het heel aanstekelijk is. Wanneer hij even langskomt, dan weet je zeker dat de zon gaat schijnen, ook al regent het buiten en dat de hele wereld lacht, ook door de tranen heen. Na zijn bezoekje voel je nog uren lang een kleine giechel in je buik.

Dan is er ook een dinootje dat Boos is.

Wat de rede ook mag zijn, dit dinootje maakt in zijn boze bui graag dingen kapot en het liefst die van de mensen om hem heen. Hij kan heel rood aanlopen en dan zomaar ontploffen. Dan blijkt hij een flinke stem te hebben en heel hard kunnen gillen. Maar ook heel sterk te zijn en bergen kunnen verzetten, wat in het leven soms heel handig kan zijn. Dus wees niet bang voor deze dino en gebruik zijn kracht verstandig.


Maar er zijn ook dinootjes met een bijzonder karakter en dat leg ik je even uit. Want soms komen die als verrassing ineens bij je op schoot en dan is het maar beter te weten hoe en wat.

En in een klein hoekje zit een dinootje dat Verdrietig is.

Je herkent hem aan een pruillipje en een dikke traan. Meestal kom je deze dino tegen als er iets is misgegaan. Wees lief en pak hem op, het enige wat hij wil is een dikke knuffel en een kus. Als je hem dan even heel stilletjes op schoot houdt, dan durft hij je vast te vertellen wat er mist, of wat er pijn heeft gedaan. Luister maar goed, want zo leer je wat er echt belangrijk is in het leven.


In het andere hoekje zit het Bange dinootje.

Als je naar hem wijst krimpt hij al ineen. Zijn hele lijfje bibbert en het liefst kijkt hij je niet aan. Maar pas op, dit dinootje kan je verrassen, want hoe klein en bang hij ook is, bijten kan hij als de beste. Benader hem dan ook met liefde en met open armen, zo durft hij wel uit zijn hoekje te komen. En als hij dan zijn dapperheid heeft teruggevonden, wil hij je graag laten zien waar je je grenzen moet leggen en gewoon heel simpel nee mag zeggen.


Heel onverwacht, want hij doet het o-zo zachtjes, komt het Stille dinootje bij je zitten.

En eigenlijk is dat best een fijn moment, want stilte brengt je zoveel. Je kunt dan rustig de wereld om je heen bekijken en de wereld in jezelf ontdekken. Het is een goed moment om eens te filosoferen of juist je hoofd leeg te maken en te luisteren naar je hart. Even stil zitten en gewoon niks doen, laat niemand je vertellen dat het niet mag, want in stilte vind je een hoop creativiteit en ideeën die je anders niet zag.


Maar er is ook het Gekke dinootje en die zit eigenlijk nooit stil.

Hij stuitert en hij springt en heeft heel veel te vertellen. Door alle drukte in zijn hoofd vergeet hij wel eens wat hij ook alweer moet doen of botst hij zomaar tegen iemand op. Hij lijkt een beetje onbesuisd, maar ook dit dinootje kan handig zijn. Want soms heb je veel om handen en moet er van alles gebeuren, dan is het fijn als je even niet te veel nadenkt maar gewoon heel veel doet.


En dan is er het meest speciale dinootje en deze is Verliefd.

Soms overvalt hij je en weet je niet wat er gebeurt, soms sluipt hij stilletjes binnen en merk je niet eens dat hij er is. Maar een ding is zeker, hij ziet alles vanuit zijn hart en van de positieve kant. En dat maakt hem zo bijzonder, want zo komt hij je altijd van pas.


Als je op reis bent naar bijzondere plekken, leert hij je Waarderen, als je een mooi dier tegenkomt, leert hij je Respect en als je een prachtig persoon ontmoet, leert hij je Liefhebben.

Soms overvalt hij je en weet je niet wat er gebeurt, soms sluipt hij stilletjes binnen en merk je niet eens dat hij er is. Maar een ding is zeker, hij ziet alles vanuit zijn hart en van de positieve kant.

Maar bovenal kun je hem gebruiken om te leren Accepteren.

Te accepteren dat de Blije dino je in je broek laat plassen van het lachen,

de Boze dino een keer met de deuren slaat,

de Verdrietige dino een zee van tranen huilt,

de Bange dino je in je hand bijt,

de Stille dino vandaag niks wil en

de Drukke dino weer eens iets kapot stuitert.


Want wat er ook gebeurt en hoe ze ook doen, de dino's zijn zoals ze zijn, daar verander je niks aan. Maar hoe je met ze omgaat dat bepaal jij. En daarom heb je dat speciale dinootje erbij. Geef ze allemaal af een toe een knuffel en een kus, want het is beter goed op te schieten met alle dinootjes die bij je wonen, zo ben je in namelijk ook altijd lief voor het belangrijkste dinootje van allemaal: Jezelf.


Liefs,

Daphne

39 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Zachtheid

inschrijven blog.jpg

Leuk, je reist mee!

Ik ben Daphne

 

Met een theelepel vol compassie pen ik hier mijn gedachtes en gevoelens over onze wereld neer. Maar hier vind je geen zoete koekjes en wollige small talk. Ook krijg je mijn columns niet op een vast moment in je digitale brievenbus.  

 

Ik neem ik je namelijk mee naar donkere dieptes, naar de plaatsen waar niet zo velen durven gaan. En deel ik met jou de eigen-wijsheid die ik daar vond. 

​

Ben je er klaar voor?

 

Reis dan met me mee. Vul hieronder je e-mailadres in en verken met mij een andere kant: van jezelf, de ander, de wereld.

​

Ik zie je daar!

bottom of page